Claro House on Architizer

Claro House – Santiago, Chile

Interesting modern residential design for a private residence in Santiago, Chile. I was able to C&P the article below, but it’s tough to appreciate without pictures. Follow the link to check out images of the residence.

I am always fascinated by this type of residence because they are really tough when it comes to making decisions on the landscape design, very tough.

Difficult to judge here because of cultural difficulties/requirements in Santiago.

Then of course, there’s the “foundation planting” to decide, or not to decide. In this particular instance I think the look is fine, but again, there are a lot of factors we aren’t privy to.

Claro House

Chicureo Abajo, Santiago, Chile

FIRM: Juan Carlos Sabbagh Arquitectos

TYPE: Residential › Private House

YEAR: 2009

Architects: Juan Carlos Sabbagh & Gonzalo Cardemil
Structural Engineer: INGEVSA (Eduardo Valenzuela)
Builder: Constructora Alcoy
Heating Engineer: Nat Clima
Electrical Engineer: Concha & Gana
Lighting Design: Oriana Ponzini
Domotics: Home Control S.A.
Landscape Design: Piera Sartori
Soil mechanics: GEOFUN
Building Inspector: Ramon Goldsack Y Asociados
Sanitary installations: Jose Giaretti
Location: Hacienda Chicureo, Colina, Santiago
Site Area: 2383 sqm
Constructed Area: 412 sqm
Design year: 2007
Construction year: 2008-2009
Principal materials: Concrete, stone, wood
Photographs: Francisca Polanco

The project consists of a single family house located in Chicureo, a very hot zone in summer, which is why the starting point of the project was to take over the climate issue.

Because of this, the house was designed in only one level and is based in courtyards to protect it with the shadows of the trees and being close to the soil moisture.

Also were incorporated stone walls that having mass and contribute to the protection of the interior of the house from the high insolation from the west.

Architecturally the house is a series of slabs that form horizontal layers containing planters and the roof. These are perforated slabs supported on walls of exposed concrete or stone.

Two of these stone walls break the roof slab and emerge in height to allow the appearance of the two main courtyards of the house that integrate the landscape inside, bringing light, sunlight in winter, ventilation in the summer and also configure the interior program.

In this way the house is divided into two areas, the most public area and services (such as living room, kitchen) and the private area (of bedrooms and family room).

To the east are the bedrooms looking for mountain views and morning sun. To the north the main living and dining areas are protected by a large covered terrace and facing the golf court. On both fronts eaves protects from rain and sun.

By contrast, there is no westward eaves, but to protect from sun and blend in with the environment, the facade is opaque and conformed by a large stone wall which is interrupted intermittently like the semi demolished “pircas” of the surrounding fields.

via Claro House on Architizer.

Advertisements

This is the place to comment.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s